top of page
Search
  • Writer's pictureBalázs Király

Most akkor adassuk a HPV oltást, vagy ne?

Leszögezem gyorsan, hátha valakinek elég az egyszavas válasz is: szerintem egyértelműen igen!

Sokan kérték, hogy a választható oltásokról írjak, a HPV elleni oltással muszáj kezdeni az aktualitása miatt, mivel a 7. osztályos lányok szüleinek a napokban kell eldönteni, hogy kérik-e az ingyenes vakcinát, vagy sem. Most írhatnék mentegetőző sorokat arról, hogy nem áll mögöttem a vakcinalobbi, nem kapok a blogbejegyzéseimért egy vasat sem, de nem teszem. Az olvassa ezt a cikket tovább, aki kíváncsi a véleményemre, a tanácsomat pedig az fogadja meg, aki bízni is tud bennem.

Miért igen? Oltáspárti vagyok, már csak személyes közel három évtizedes tapasztalatom is elég lenne ehhez, de nyilván nem csak erre hagyatkozom. Minden egyes oltás kapcsán igyekszem megismerni és mérlegelni a vakcina mellett és ellene szóló érveket. Igen, még a legelvakultabb oltásellenző portálok írásait is nagyjából ismerem, de még semelyik ellenérv sem tudott meggyőzni, így saját gyermekeimet is jó szívvel, szakmai meggyőződéssel és teljes nyugalommal oltom, oltatom be például Humán Papilloma Vírus (HPV) ellen. Amúgy, aki tudja, hogy négy lányom van, sokszor csak erre kíváncsi: a doktor úr a lányait beoltatta? Ha igen, akkor már általában több kérdésre nem is kerül sor.

De nézzük konkrétabban. Mi szól az oltás mellett? Most már tizenpáráves tapasztalat, mely a biztonságosságát nem teszi kétségessé, valamint rengeteg klinikai vizsgálat, mely a hatékonyságát bizonyítja. A HPV oltással elsősorban a méhnyakrák előzhető meg, ami a nőknél a rendszeresen javasolt szűrővizsgálatok ellenére még mindig a vezető halálokok között szerepel. Az idén ingyenesen javasolt iskolai vakcina védelmet nyújthat a kevésbé veszélyes, de kifejezetten gusztustalan, a nemi szervek (valamint a száj) körüli szemölcsök ellen is. Ellene mi szólhat? Mint minden oltásnak, ennek is lehetnek mellékhatásai. Általában jelentéktelen helyi elváltozások. És igen, egy-egy komolyabb, sürgősségi beavatkozásra szoruló allergiás, vagy más jellegü reakció sem zárható ki, de hogy nagyon egyszerűsítsem: a repülőgéppel lezuhanásnak nagyobb az esélye, mint egy komoly oltási szövődménynek. Persze, ez azt is jelenti, hogy nem zárható ki. Nem, de annak a biztos tudata, hogy nagy valószínűséggel egy halálos kór megakadályozásában segíthettem, engem kellőképp megnyugtat az oltás beadásakor.

De nem akarok senkit meggyőzni. Ez a személyes véleményem. Ha valakinek segít a döntésben, már megérte leírni.

899 views3 comments

Recent Posts

See All
bottom of page