top of page

RÓLAM

DSC_5135.JPG

DR. KIRÁLY BALÁZS

A legtöbb gyermekbetegségre nem is kellene semmilyen gyógyszer. Kezdetektől a legfontosabb feladatomnak azt érzem, hogy ezt a szülőkkel is el tudjam fogadtatni. Mint alapellátó gyermekorvos, a néha több tucatnyi kisebb-nagyobb gyerek közül próbálom kiszűrni a komolyabb segítségre szoruló betegeket, de tudom, hogy minden szülőnek  a gyermeke betegsége a legnagyobb gondja, még ha orvosi szemmel egy banális nátháról van is szó. Még lassan 30 éves gyakorlat után is átérzem minden injekció fájdalmát. Ennek ellenére az emberiség egyik legnagyobb felfedezésének, orvosi munkám leghasznosabb részének gondolom az oltásokat. Hiszem, hogy hatékony egészségneveléssel, egészségkultúra oktatással idővel egyre nagyobb hangsúlyt kap a tanácsadás a gyógyszerek helyett és oltásokkal, szűrővizsgálatokkal egyre több betegséget előzhetünk meg.

Szakmai Életút

1996-ban Pécsett végeztem el az orvosi egyetemet. Már az egyetem utolsó éveiben tudtam, hogy vagy gyermekorvos leszek, vagy elhagyom a pályát, más szakterület szóba sem jöhetett. Szerencsémre gyermekgyógyászként kaptam állást, ráadásul kiváló tanárok mellett. 2001. óta csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosként dolgozom, 2004-ben emellé nefrológus (vesegyógyász) szakvizsgát is szereztem. Az igazi hivatásomat azonban mégis a házi gyermekorvosi munkában találtam meg. 2005. január 2. óta a Zsókavár utcai rendelő házi gyermekorvosaként dolgozom, azóta legalább háromezer gyermek cseperedett felnőtté, szinte a szemem láttára. Jelentős részükre név szerint emlékszem, sokukról tudom, hogy felnőttként mivé váltak. Csodálatos érzés arra gondolni, hogy valami csekély részem nekem is lehetett ebben a folyamatban. 

DSC_5192.JPG

A Zsókavár Rendelő

A Zsókavár rendelő a 70-es években épült, az akkori kor követelményeink próbált megfelelni. Én 2004-ben egy összedőlés határán álló, romhalmazként vettem át a rendelőt. Pár nehéz év után 2012-től már a mostani állapotú, európai mércével mérve is korszerű rendelőben folytathatom a munkámat. A tágas, napfényes váró az akváriumi halacskákkal, a dzsungelmintás tapéta, a játékok, rajzeszközök mind részeivé váltak a gyógyító munkánknak. Szinte mindennap örömmel tölt el az az érzés, hogy ilyen körülmények között dolgozhatok. Gyermekorvos és védőnő kollégáimmal közösen hívtuk életre és működtetjük a Zsókavár a Gyermemkeink egészségéért Alapítványt, mellyel a rendelő felszerelését, Egészségnapok illetve szakmai továbbképzések szervezését tudjuk megoldani. Az alapítvány a rendelőbe járó családok 1%-os adófelajánlásaiból tartja fent magát, ezúton is köszönöm a felajánlásokat.

bottom of page