top of page
Search
  • Writer's pictureBalázs Király

A Koronavírus tanításai

Hú. Ez nehéz időszak volt, nagyon nehéz. Pedig, mi magyarok összességében még egészen jól jártunk. És persze, még korántsem sejthető, hogy mi lesz és mikor lesz ennek a vége. Várható újabb hullám? Mi lesz nyáron, mekkorák lesznek a járulékos veszteségek a gazdaságban?


Nekem persze a fő kérdés, hogy nálunk, az egészségügyben mit okozott ez a járvány. Ami biztos, hogy a gyermekeket maga a vírus nem igazán veszélyeztette. De nem tudjuk, hogy milyen gondok, bajok, betegségek adódhattak a számos elmaradt műtétből, vizsgálatból, kezelésekből. Remélem, szeretném hinni, hogy mindenki jól van, rendben van.


A járvány után semmi sem lesz olyan, mint korábban, szinte mindenhol ez hallható. Ebben nagyon bízok én is. Ugyanis rengeteg jó változást is hozott ez a kis dög a sok tragédián, szörnyűségen túl. Végre kipróbálhattuk, hogy milyen a rendelőbe úgy érkezni (és csak úgy), hogy előtte telefonon egyeztettünk. Hogy ennek miért örülök? Mert mindenki számára kiderült, hogy a rendeléseken korábban megjelent gyerekek jelentős része telemedicinás konzultációval is ellátható. Hosszú, akár veszélyes rendelői várakozástól lehet így megszabadulni. A rendelőbe érkező, már egy előzetes szűrésen átesett, ténylegesen orvosi vizsgálatra szoruló gyerekekre így több idő, figyelem juthat.


A járvány előtt sok családnál az első tünetek után, szinte automatikus volt a reakció: irány a rendelő. Erre az elmúlt hónapokban nem volt lehetőség, csak a súlyos állapotú gyerekeknél tudtunk személyes vizsgálatot végezni. Enyhébb esetekben viszont a családok picit magukra maradtak. Pontosabban komoly segítséget kaphattak a telemedicinás vizsgálaton, de maguknak kellett a helyzetet elemezni, elkészíteni egy fotót a torokról, kiütésekről, sebekről, vagy akár egy gyanúsan telepakolt pelenkáról. Sokan most tanultak például légzésszámot, vagy pulzust mérni. A telefonon hallott instrukciók alapján kellett dönteni a vény nélkül adható gyógyszerekről. Végre telefonos, vagy videochat-es vizsgálat után tudtunk e-receptet is írni. De a legfontosabb, hogy elkezdtünk közösen gondolkozni a gyerekek állapotáról. Közösen kerestük a megoldást, hogy abban a helyzetben, azokkal a tünetekkel mi a lehető legjobb a gyerekeknek.


Én azt érzem, hogy a régi, fehérköpenyes varázsló kép szerencsére jelentősen erodálódott. Eddig jóval könnyebben helyezték át a felelősséget a mindentudó doktorukra a szülők. Most a felelősségen közösen osztozva, a szülőket egyenrangú partnerként kezelve gondolkodunk együtt a gyerekekről. Amióta orvosként dolgozom, mindig erre próbáltam törekedni. Sajnos egy ilyen járvány kellett ahhoz, hogy a családok elhiggyék, hogy a legtöbb betegség tényleg magától gyógyul. Hogy igenis meg kell tanulni a legfontosabb tünetek jelentését, észlelését, értelmezését. Hogy nem azonnal kell orvoshoz rohanni, sokszor sokkal megnyugtatóbb, ha telefonon kérünk első körben segítséget ahhoz, hogy mire kell leginkább figyelni. A paternalista orvoslás talán átalakulhat partneri orvoslássá. Ez most rajtunk múlik, no, meg a rémes, szinte csak hazánkban működő igazolásrendszer bukásán.

Mert számos esetben, az orvosi szempontból indokolatlan vizsgálatoknak a fő oka az volt, hogy orvosi igazolás nélkül nem lehetett visszamenni a közösségbe. Most a járvány idejére - sajnos egyelőre csak a járványügyi vészhelyzet alatt - a szülői igazolást, nyilatkozatot is el kellett fogadni az oviknak, bölcsiknek. De, ha erre törvényi precedens adódott, ráadásul egy ilyen komoly járvány alatt, akkor számomra érthetetlen, hogy miért ne csinálnánk így a későbbiekben is. Én mindenesetre ezt a kérdést a továbbiakban is messzemenőkig próbálom rugalmasan kezelni.


Mi szeretnék? Jó lenne, ha a jövőben is csak úgy találkoznánk személyesen, ha előtte asszisztenseimmel, vagy velem egyeztettek. Jó lenne, ha sokkal több időt szánhatnánk a betegségek megelőzésére.

Nem túlzás azt állítani, hogy sosem tapasztalt lehetőséget kaptunk a koronavírustól. Lehetőséget a közös gondolkozásra. Használjuk ki, legyünk sokkal inkább partnerek és felejtsük el a zsúfolásig telt várótermeket. Mindenkinek jobb lesz így. Kezet rá! Persze, csak így, telemedicinán keresztül...

1,973 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page