top of page
Search
  • Writer's pictureBalázs Király

Mikor kell megijedni a kiütéstől

A kiütések még orvosként is átláthatatlan világából próbálom kiemelni a lényeget ezzel a bejegyzéssel. Sőt, elárulom azt a trükköt, amivel legalább azt el tudjuk dönteni, hogy mekkora a baj, melyik az a kiütés, amivel nem szabad várnunk. A trükk szó kicsit persze túlzás, de ennek a banális vizsgálatnak a nagyszerűségét talán kifejezi. Az üvegpohár teszt valóban életet menthet.

A több ezer kiütés között eligazodni iszonyúan nehéz, kevés orvos mondhatja el magáról, hogy ide nekem bármilyen kiütést, foltot, pöttyöt, ragyát. A legtöbb esetben szerencsére így is elmúlik, általában magától, vagy valami gombaellenes kencétől, ritkán a szteroidos lórúgásoktól. Lehet a bőrtünet banális jel, de jelezhet akár komoly krónikus, az életminőséget jelentősen rontó betegséget. Mi a legfontosabb, amit szülőként is mindenképpen tudnunk kell? Először is, hogy mikor ijedjünk meg a kiütéstől. Melyik az a pötty, ami nem várhat holnapig, vagy akár amíg hazaér a férj, feleség, vagy mikor nem érdemes megvárni, hogy a doktorbácsink a rendelés után felugorjon. Ez a kiütéstípus a bőr kisebb,  nagyobb bevérzése. Szerencsére nagyon ritka, de ha ilyennel találkozunk, nagyon komolyan kell venni! De honnan tudjuk a pöttyről, hogy az bevérzés?

És most jön a trükk:

Fogunk egy áttetsző üvegpoharat, rányomjuk a kiütésre. Ha elhalványul, eltűnik fellélegezhetünk.  Ha nem, akkor nyomjuk rá még erősebben és ha nem halványul, akkor lehet baj. Ha emellett más tünet, láz, hőemelkedés, bágyadtság is van, az már tényleg baj. Ilyenkor kell rohanni, tényleg órák, percek számíthatnak. Ha még sem komoly a baj, ráérünk a rendelőben megnyugodni. Ilyen bevérzések - de ezektől nem kell félni - a hányások, öklendezések, vagy a szülés után az arcon, szem körül kialakuló apró pöttyök.

A nyomásra nem halványuló kiütés sem mindig betegség. Itt van például a bátyám esete. Ő szintén gyerekorvos, hozzá futott egy család 8 hónapos kisbabával és érthető kétségbeeséssel. A szülők nem végezték el az “üvegpohár-tesztet”, hanem, akkor még  nyugodtan a háziorvosukhoz mentek  a guszta babapopón látható kékes foltok miatt. Az éber kapuőr háziorvos látta, hogy a foltok nem halványodnak nyomásra, ezért sürgős beutalóval érkezett a bébi a kórház gyermekosztályára, ahol testvérem volt az ügyeletes. A drámai történet itt azonban váratlan fordulatot vett. Talán elég, ha a lakonikus humorú bátyámtól kapott ambuláns lap “alkalmazott terápia” rovatából idézek:

“A csecsemő fenekén látható kék foltokat, melyeket a pelenkát díszítő kék mackókból kiolvadó festék okozott, alkoholos vattával eltávolítottuk.”

Sokszor, ha baj van, akkor sincs baj! 

971 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page