top of page
Search
  • Writer's pictureBalázs Király

A láz, ahogy én látom

Updated: Mar 24, 2022

Hétköznapi, agyonrágott téma, mégis minden nap érzem, hogy kéne beszélni róla, mert sokan, sokféleképp gondolkodnak róla és a hivatalos álláspont is igencsak megváltozott az elmúlt időszakban. És ma megint nem megyünk sejtszintre, egy szó se lesz riboszómáról, meg mitokondriumról, se pirogénekről és interleukinokról.

Több szempontból is érdekes tünet, merthogy tünet, nem betegség. Szinte az egyetlen a szimptómák közül, amiről nemcsak rossz dolog ugrik be. A hányás, a hasmenés, vagy köhögés igazából csak vacak lehet. A fájdalomról, bárhol is legyen nem jut eszünkbe semmi jó. Ezek a tünetek bajra, rosszra, betegségre utalnak. De a láz? A láz az különleges. A láz lehet jó is. Sőt, nagyon jó is, ha a legszebb érzelemhez, vágyhoz kapcsolódik. A legtöbb nyelvben a láz szó a szerelmi hévre, izgalomra, felajzottságra is gyakori szinonima. De ha azt mondom, hogy lázas készülődés, akkor is mindenki jóra, szépre gondol. És persze hasznos lehet a betegség esetén is, a legtöbb nyavalya gyorsabban gyógyul magas testhőmérsékleten.

Mindenesetre önmagában messze nem annyira veszélyes, mint amennyire félnek tőle.

Rendben, igaz, valóban van ijesztően magas testhőmérséklet is. A negyven fok körüli láz önmagában is félelmetes, pláne, ha emellett még gyerekünk félre is beszél... Hát, apaként még én is kétségbeesnék. Ám mára tudjuk, hogy a láz igazából csak legritkább esetben okoz nagy bajt. A gondot általában a lázat kiváltó vírusok, bacik vagy egy alapbetegség okozzák. A lázgörcs esetében is számos tudományos elmélet szól arról, hogy a görcsöt nem a láz, hanem valamiféle idegrendszert is érintő vírus okozhatja, valamiféle örökletes tényezők mellett.

Ezt azért volt fontos leszögezni, mert így könnyebb elfogadni a legújabb lázcsillapítási javaslatokat. Az új, világszerte elfogadott ajánlás szinte az, hogy NE csillapítsuk a lázat egyáltalán. Ez így önmagában elég szigorúan hangzik, pont ezért próbálnám a magam orvosi látásmódjával finomítani az álláspontokat.

Talán a legfontosabb, hogy nem a lázmérőn látható szám csökkentése a cél! Sokkal inkább fontos, hogy a láz okozta kellemetlen tüneteket enyhítsük. Ha kicsink lázas, sokszor még a 39 sem kottyan meg neki. Néha viszont a kisebb láz is jól leveri a gyereket. Ahogy felnőttként, úgy a gyerekeknél is a láz mellett fej- és végtagfájdalmak lehetnek, az általános levertség mellett. Ez mit is jelent? Ha a gyermekünk láz mellett nyűgös, fájdalmat jelez, akkor a lázcsillapítóknak nevezett, de igazából lázra, fájdalomra és gyulladásra is ható szerek segíthetnek. Ugye ilyen pl. a a Flamborin, a Nurofen, vagy az Algoflex.

Aztán jó tudni, hogy ha megy fel a láz, hideg a kéz, vacog a gyerkőc, rázza a hideg, fázik. Ezt addig tapasztalhatjuk, míg testünk el nem éri az agyi "termosztáton" beállított hőfokot. Pont, mint az otthoni fűtésnél: a kazánunk addig dolgozik, amíg nem lesz 22 fok a lakásban. Ha kinyitjuk ilyenkor az ablakot, attól még jobban fűt, egyre csak égeti a gázt, és jóval többet fogyaszt. Azaz, míg megy fel a láz, felesleges, akár megterhelő is lehet a kitakarás, a hűtés, a hűtőfürdő, vagy a priznic. Ezzel inkább csak rontjuk a helyzetet, de legalábbis a gyerek hangulatát. A hidegrázás, remegés nagyon megerőltető az amúgy is bágyadt, gyenge betegnek.

Mikor aztán a bőr kipirul, a végtagok is melegebbek, akkor valószínűleg leállt a "fűtés". Ilyenkor, csak a gyermekünknek is kellemes hűtéssel javíthatjuk a közérzetet. Ebben a stádiumban jólesik a kitakarózás, a pár fokkal hidegebb vízben pancsolás, de semmiképp sem javasolt a drasztikus hűtőfürdő, vagy priznic.

Nos, ha fentieket valaki el tudja fogadni, akkor már többé nem kérdés az sem, hogy a bokára tett krumpli, cékla, vagy bármilyen zöldség-gyümölcs lehúzza-e a lázat, vagy sem. :)


3,960 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page