top of page
Search
  • Writer's pictureBalázs Király

Rosszaság elleni szuri

A rosszaság elleni szurit minden nap legalább egy szülő kéri a gyerekének:

- Dokibácsi! Esetleg nincs valami injekció rosszaság ellen?

- Van, de nálunk ezt a szülő kapja!

Na, ez a válasz alaposan meglepi a gyerekeket. Talán ilyenkor derül ki számukra, hogy igazából mi gyerekorvosok velük egy csapatban focizunk. Az sem baj, ha kicsit azt érzik, hogy cinkostársaik vagyunk, mert ez is a bizalmat építi, ami - bármennyire közhelyszerűen hangzik is - a gyerekorvosi munka alapja. Jó esetben mind a szülő, mind a gyerek bízik a választott orvosában. Míg a szülőknél a kezdeti bizalom megtartása, addig a gyerekeknél a sok oltással kialakult szorongás folyamatos enyhítése a feladat. Minél jobban sikerül a félelmet szüntetni, annál tisztább képet kapunk az aktuális helyzetről. Ezért bármilyen orvossal, rendelővel kapcsolatos ijesztés kihathat az orvosi ellátásra is.

Az első pár oltás 2-3-4 hónaposan még nem emlékezetes, viszont a 15 hónapos és a másfél éves oltások után nehéz a jó kapcsolatot fenntartani "ügyfelünkkel". Ebben a korban a fájdalmat már átélik és kötni is tudják a fájdalmat okozó személyhez. Az, hogy ezzel csak jót akarunk, nem érv a kicsiknek. Szerencsére ez a korosztály már néha lekenyerezhető matricával, egyéb csecsebecsével. Náluk már működik a "kínai- módszer" is, de erről majd külön posztban fogok írni.

A kezdeti oltásokon túl, ha valakinek nincs egyéb fehér köpenyhez köthető rémtörténete, kórházi kalandja, a bizalom építhető, sőt szinte haversággá alakítható. Személyes tapasztalat, hogy a legnagyobb hanggal visítók, a vigasztalhatatlan kicsik, akiket szinte lehetetlen megnyugtatni, egy hirtelen megvilágosodás után a legkezesebb bárányokká változnak. Ők az orvost valami varázserejű mesehősnek gondolják, a fonendeszkóp a szent tárgy, amivel akár varázsolni is lehet.

A gyógyításban az összhang, a bizalmi állapot kényes egyensúlyon billeg. Bármikor, bárki elszúrhatja. Elszúrhatjuk, ha kíméletből nem mondjuk meg, hogy ma oltást kap a kicsi kincsünk. Elszúrhatjuk, ha orvossal - rosszaság elleni szurival ijesztgetjük, és majd a dodóbácsi a zsákosemberrel kézen fogva teszi tönkre csillámpónis álmukat. És persze elronthatjuk a másik oldalon is, egy hangosabb szóval, egy ügyetlen torokvizsgálattal, vagy az arcunkra fagyott morcossággal.

Ha lehet, inkább ne szúrjuk el!


758 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page